ZORBING

28-06-10 | Bejegyezte: RobinH | szólj hozzá

Címkék: foofighters norahjones stornoway zorbing joolsholland

A Stornoway az egyik oka annak, hogy most ezt a postot olvasod. Nem csak azért, mert a post főszereplőiről van szó, hanem azért is, mert (többek között) az ő "jelenségük" ösztönzött arra, hogy ezt a blogot elindítsam.

Történt ugyanis, hogy pár hónapja (asszem a youtubeon) néztem Jools Holland zenei műsorát, a Latert. Aki ezt nem ismerné, annak elárulom, hogy gyakorlatilag ez a műsor az igényes zenei televíziózás utolsó bástyája. A Squeeze nevű egykori pop formáció billentyűse megcsinálta a világ -szerintem- legjobb formátumát a különböző zenekarok, albumok tévés promótálásához. A stúdió közepén helyezkednek el a kamerák és körülöttük körbe, az aznapi zenekarok. Egymás után játszanak egy-egy dalt, természetesen élőben, majd a kamera fordul egy kicsit és jön a következő banda.

A műsor rangja miatt igen neves előadók szokták tiszteletüket tenni a stúdióban, ezen a bizonyos napon ez még inkább így volt. Ott volt a Foo Fighters, Sting, Jay-Z, Norah Jones és a Stornoway. Hmmm a Stornoway? Várjál már, hát azok meg ki a fenék? Épp ez a lényeg. A Stornoway egy tökéletesen amatőr zenekar a BBC stúdiójában, négy másik olyan előadó mellett, akiknek több Grammy-díjuk van együttesen, mint ahány tagja van ennek az ismeretlen bandának. 

A Stornoway egy alternatív/indie/folk/pop zenekar Oxfordból. Helyi, félamatőr zenészek szárnypróbálgatásának indult, és azóta egyre ívelnek felfelé. A nem is annyira legenda szerint, amikor első demo felvételük megjelent a helyi rádiókban, akkor egy Tim Bearder nevű műsorvezetőnek annyira megtetszett a zenekar, hogy reggeli műsorában egy órán keresztül csak Stornoway nótákat játszott. Főnökeitől kapott érte egy jófajta kétnapos felfüggesztést, de talán egy-két korsó sört is a zenekartól. 2009 nyara már a fesztivál-szezon jegyében telt el, ahol egyre több rajongót gyűjtöttek. Igazából érthető a dolog. Kifejezetten dallamos, vidám, szórakoztató zenét játszanak, mindenkinek szimpatikusak, és a szőke dobos srác kamaszos bájaitól még a legelvakultabb Pattinson-rajongó tinilány arca is kipirulna.

És így jutunk el az említett tévéműsorig. Aki (hozzám hasonlóan) először látta ott a fiúkat, az ránézésre csak annyi különbséget láthatott, hogy kicsit ütött-kopottak a hangszereik, gyanúsan sok kitűzőt aggattak a vélhetően turkált ruháikra, de az előadásuk volt annyira szórakoztató mint bármelyik világsztáré, és tulajdonképpen Nate Mendel a Foo Fightersből is ugyanilyen kockás flanel ingeket hord.

(a Stornoway azóta megjelentette bemutatkozó albumát Beachcomber's Windoswill címmel, idei koncertturnéjuk végállomása pedig a Sheperd's Bush Empire, ha jól láttam a myspace-ükön.)

Hogy ebből kinek mi a tanulság, azt meg lehet írni kommentben, miközben hallgatjátok a zenét :-)


süti beállítások módosítása